Hoe kies je de juiste fotograaf voor een klus?

Het kiezen van een fotograaf is nog niet zo makkelijk. Waar moet je eigenlijk op letten en wat maakt een fotograaf tot de juiste voor jouw klus? Vaak is het niet lastig om te zien of een foto goed gemaakt is. Onnodig wazig of bewogen, overbelicht of juist te donker. Al deze dingen kun je meteen zien aan een foto. Belangrijker is het om te kijken naar hoe goed een portfolio met voorbeeldfoto’s aansluit bij jouw wensen, als potentiële opdrachtgever. Maar hoe doe je dit? In dit artikel staan een aantal tips die jou kunnen helpen bij het vinden van een passende fotograaf. 

Diversiteit in een portfolio

Sommige fotografen zijn heel erg gespecialiseerd. Zij beperken zich tot een bepaald onderwerp of thema om te fotograferen. Sluit deze specialisatie aan bij jouw fotografie opdracht? Misschien zoek je specifiek een fotograaf die ervaring heeft met het fotograferen van interieur. Dan helpt het als jouw keuze een portfolio heeft dat gevuld is met mooie en goede interieurfoto’s. Dit betekent natuurlijk niet dat een interieurfotograaf geen goede portretfoto’s kan maken, maar als je geen enkele portretfoto kan terugvinden in het portfolio, neem je wel een onnodig risico. Wees dus extra kritisch op de kwaliteit van de foto’s die passen bij jouw opdracht. LINK Fotografie is bijvoorbeeld gespecialiseerd in het maken van zakelijk foto’s. 

Een succesvolle fotoshoot

Het helpt een fotograaf enorm als je van tevoren een duidelijke briefing samenstelt, het liefst met voorbeelden van foto’s die je passend vindt. Daarbij helpt het ook om foto’s te laten zien die je juist helemaal niet passend vindt, vooral als je daarbij duidelijk kunt aangeven waarom je deze foto’s niet passend vindt, heeft de fotograaf hier veel aan. Een goede fotograaf kan na het zien van voorbeeldfoto’s redelijk goed bepalen hoe de foto gemaakt is en welke apparatuur daarvoor nodig is. Ook kan hij of zij uitleggen in hoeverre het voorbeeld werkelijkheid kan worden en of het überhaupt wel geschikt is voor het doel wat jij hebt met de foto’s.

Heb vertrouwen in de fotograaf

Hoe het portfolio van een fotograaf eruit ziet is niet het belangrijkste. Staar jezelf daarom niet blind op de website, maar kijk ook naar wat voor persoon de fotograaf is. Het is namelijk erg belangrijk dat je een fotograaf kan vertrouwen, dat deze professioneel overkomt en duidelijk en snel communiceert. Zeker als je van plan bent hem naar je klanten te sturen voor een klantverhaal of fotoreportage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *