Hoe gaat het oprichten van een B.V. in zijn werk?

Een B.V. (besloten vennootschap) is een rechtsvorm met een rechtspersoonlijkheid. Het oprichten van een B.V. kan in veel gevallen fiscale voordelen bieden ten opzichte van andere ondernemingsvormen zoals een eenmanszaak of V.O.F. Het oprichten van een B.V. gaat echter iets anders in zijn werk dan het oprichten van bijvoorbeeld een eenmanszaak. In dit artikel lees je er meer over.

Wat is een besloten vennootschap?

Een besloten vennootschap is een ondernemingsvorm die zowel door één als door meerdere personen kan worden opgericht. Als een B.V. door één bestuurder wordt opgericht, is deze persoon de enige aandeelhouder. Deze bestuurder is dan directeur én grootaandeelhouder (DGA). Het kapitaal van een B.V. kan ook worden onderverdeeld in aandelen. Deze aandelen zijn dan in het bezit van aandeelhouders die de hoogste macht over de B.V. hebben. De bestuurders van een B.V. geven de dagelijkse leiding aan het bedrijf.  

Waarom een B.V. oprichten?

Er zijn diverse goede redenen aan te voeren waarom het een goede keuze is om een B.V. op te richten. Een van de redenen heeft betrekking op de aansprakelijkheid. Een DGA of de aandeelhouders zijn met hun privévermogen namelijk niet aansprakelijk voor eventuele schulden mits er geen sprake is van wanbeleid. Een andere reden om een B.V. op te richten, is dat het fiscaal zeer aantrekkelijk is als het bedrijf een wat hogere omzet genereert.

Zo gaat het oprichten van een B.V. in zijn werk

Het oprichten van een B.V. gaat over iets meer schijven dan bij het oprichten van een eenmanszaak of V.O.F. het geval is. In tegenstelling tot deze rechtsvormen is bij de oprichting van een B.V. de gang naar de notaris wel vereist. De notaris zal namelijk een notariële akte opstellen en ervoor zorgen dat het bedrijf wordt ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Hierbij zullen alle bestuurders met naam en een opsomming van de verantwoordelijkheden van die persoon worden ingeschreven. Daarnaast is het belangrijk dat er een zakelijke rekening geopend wordt. Hierop moet een symbolisch bedrag van minimaal 1 eurocent worden gestort. 

De meest eenvoudige manier om een B.V op te richten

Een B.V. oprichten is iets waar de meeste mensen niet dagelijks mee te maken hebben. Hierdoor zijn zij niet thuis in de stappen die hiervoor doorlopen moeten worden. Daarom is het een goede keuze om bij de oprichting van een besloten vennootschap gebruik te maken van de persoonlijke ondersteuning van een financieel specialist. Niet alleen wordt er op deze manier zorg gedragen voor een volledige ontzorging bij de start van het bedrijf, ook met betrekking tot fiscale- en administratieve zaken is men hier als ondernemer aan het juiste adres. Dit is de meest eenvoudige manier om een B.V. op te richten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *