Als werkgever hoop je natuurlijk dat je je werknemers niet langdurig hoeft te missen door een burn-out of ziekte. Is dit toch het geval, dan heeft de werknemer een re-integratieproces en begeleiding nodig heeft om nadien weer aan de slag te gaan. Wij geven je graag enkele tips voor een succesvolle re-integratie!
Re-integratie betekent dat een werknemer weer aan het werk gaat nadat hij of zij een (lange) periode afwezig was door bijvoorbeeld werkloosheid of ziekte/burn-out. Na ziekte/burn-out kan de werknemer re-integreren bij de eigen werkgever, dit kan in dezelfde baan of in een andere baan. Een werknemer kan ook re-integreren bij een andere werkgever.Samen met de bedrijfsarts wordt altijd eerst gekeken of en hoe de werknemer kan terugkeren naar zijn of haar eigen functie, desnoods met aanpassingen. Daarna wordt er gekeken naar andere mogelijkheden in het bedrijf en daarna nog buiten het bedrijf.
Natuurlijk wil je als werkgever dat jouw werknemer snel weer aan het werk gaat. Toch wil je niet dat dit veel extra druk en stress oplevert voor de werknemer. Daarom geven we je graag 3 tips voor een goede re-integratie:
1. Lijkt het erop dat een werknemer langdurig uit de running zal zijn? Zorg dan in samenwerking met de bedrijfs- of arboarts voor een goede probleemanalyse.
2. Heeft de werknemer een burn-out? Investeer in professionele hulp: een burn-out gaat niet zomaar over. Een periode rust kan hulp bieden, maar lost niet de onderliggende reden en de manier waarop de werknemer omgaat met stress en druk op. Een re-integratiebureau kan bijvoorbeeld coaching geven in omgaan met druk op de werkvloer.
3. Schakel een re-integratiebedrijf in: re-integratie is een belangrijk proces dat veel van een werkgever kan vragen. Heb je hier geen ervaring mee of kun je als werkgever advies gebruiken? Kies dan voor een re-integratiebedrijf zoals Rondomwerk om de kans te vergroten dat jouw werknemer weer aan het werk gaat.