Persoonlijke kracht via NLP

Wanneer gaat zelfverzekerdheid over in arrogantie?

We kennen ze allemaal, zelfverzekerde mensen maar waarom komt de ene bescheiden en charismatisch over en de ander arrogant en egoïstisch? Soms zit het verschil in de kleine details die uiteindelijk grote impact hebben op iemands karakter. In dit artikel gaan we daar dieper op in, wie weet kan je meteen wat tips toepassen in je eigen communicatie.

Humor

Natuurlijk speelt humor een grote rol in zelfverzekerdheid, iemand die zelfverzekerd is durft vaak wat meer gewaagde grappen te maken. Maar ten koste van wie zijn deze grappen? Waarom accepteer je het van die ene vriend wel als hij jou belachelijk maakt en bij iemand anders vind je het maar niks. Als iemand regelmatig grappen maakt die iemand anders belachelijk maken dan kan dit vervelend zijn, al helemaal wanneer het in combinatie gaat met grappen waarmee deze persoon zichzelf prijst. Op een gegeven moment ga je jezelf afvragen: “Is hij nou zo zelfverzekerd of komt dit voort uit onzekerheid?”. Wat het ook is, deze persoon komt arrogant over. Terwijl iemand anders misschien op een identieke manier een grap maakt die jou een beetje belachelijk maakt, maar nu vind je het niet irritant maar grappig. Iemand waarvan je zo’n grappen wel leuk vind maakt ze waarschijnlijk ook vaker, maar naast die grappen praat hij net zo veel over hoe belachelijk hij zelf is en overdrijft hij ook regelmatig hoe goed jij wel niet bent. 

Een balans tussen grappen waar jij iemand belachelijk maakt of de hemel in prijst, waar zowel jijzelf als anderen in het middelpunt staan maakt iemand zelfverzekerd zonder arrogant over te komen. Let wel op dat je niet altijd van jezelf het pispaaltje maakt, dan kan je weer onzeker overkomen.

 Blijf eerlijk, niemand weet alles

Je kent ze wel, die mensen die overal een antwoord op hebben. Ze denken alles te weten, je hebt er vaak naar geluisterd totdat het over een onderwerp ging waar jij toevallig veel kennis over hebt. Toen viel hij door de mand want wat hij zeker wist klopte helemaal niks van… Voorkom dat jij gezien wordt als een “betweter”, als jij nog nooit hebt gehoord wat een labradoodle is vertel dan niet tegen iedereen dat jouw oom er een heeft om je maar in het gesprek te mengen. Geef eerlijk aan dat je er nog nooit van hebt gehoord en je leert er vanzelf meer over.

Als je moeite hebt met überhaupt jezelf uit te spreken en meer charismatisch te zijn, dan is het misschien wel interessant voor jou om een cursus persoonlijke kracht te volgen. Je weet nu in ieder geval hoe je ermee om moet gaan wanneer je meer zelfvertrouwen hebt zodat het niet te hoog naar je bol stijgt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *